JU OSNOVNA ŠKOLA „BRČANSKA MALTA“
TUZLA
PISANA PRIPREMA ZA OGLEDNO – UGLEDNI
ČAS HEMIJE
U OSMOM RAZREDU
Nastavna
cjelina:
|
BIOLOŠKI
VAŽNI SPOJEVI
|
Nastavna
tema:
|
UGLJIKOHIDRATI
|
Nastavna
jedinica:
|
DISAHARIDI
|
|
SAHAROZA
– OBIČNI ŠEĆER
|
Tuzla,
mart 2010. god. Predmetni nastavnik:
Sanija Adrović, prof.
MODEL NASTAVNE JERDINICE
DISAHARIDI (SLOŽENI UGLJIKOHIDRATI)
CILJ:
Proširiti znanje o disaharidima; predstavnik saharoza
– obični šećer. Aktivno angažovati učenike – učenice da se prisjete svega što
znaju o ovoj temi. Na taj način će učenici biti prinuđeni da preispitaju
vlastito znanje. To će istovremeno biti i temelj vlastitog znanja na koje će se
moći nadograditi novo znanje koje će uslijediti u fazi razumijevanja značenja. U ovom dijelu ćemo povezati poznato sa
novim.
NAČIN:
EVOKACIJA – (vrijeme 10 minuta)
TEHNIKA – oluja mozga
(vrijeme 4 – 5 minuta)
Tehnika „oluja
mozgova“ je najbolji način da
učenici – učenice iznose slobodne acosijacije o nekoj temi. To je aktivnost u
kojoj se učenici – učenice zainteresiraju za neku temu, pri čemu se pobudi
njihova radoznalost. Takođe se podsjete se na ranije stečena znanja i slobodno
formulišu rečenice.
Učenici – učenice u paru pišu sve što znaju o
ugljikohidratima – monosaharidima.
Naglasiti da napišu sve što znaju o prostim šećerima –
monosaharidima.
Kada istekne vrijeme predviđeno za pisanje, učenici –
učenice će proćitati svoje zabilješke. Dok učenici – učenice pišu na tabli je
potrebno nacrtati sljedeću tabelu:
RAZUMIJEVANJE ZNAČENJA (vrijeme 30 minuta)
TEHNIKA – KWL tabela
Šta mislimo da znamo?
|
Šta želimo saznati?
|
Šta smo naučili?
|
|
|
|
v U prvu kolonu s lijeve strane tabele,
nastavnik zapisuje sve ono što učenici – učenice misle da znaju o disaharidima.
Piše se ono u čemu se učenici – učenice generalno slažu.
v Učenici – učenice znaju dosta toga o
ovoj temi, mnogo toga su naučili na časovima biologije, te dolazi do izražaja
interdisciplinarnost, a što je važno u procesu interaktivnog učenja u
savremenoj nastavi.
v U drugu kolonu se upisuju pitanja
učenika – šta žele saznati o disaharidima? Pitanja kategorizirati prema
znanjima i koja zanimaju većinu učenika – učenica.
v Učenike – učenice zamoliti da otvore
udžbenike hemije i pročitaju lekciju o disaharidima. Skrenuti im pažnju da
imaju na umu pitanja koja su postavili u drugoj koloni. Kada završe sa
čitanjem, podsjetiti ih na pitanja koja su postavili prije čitanja, a koja su
navedena u koloni broj dva.
v Utvrditi na koja pitanja postoje
odgovori u lekciji i zapisati ih u treću kolonu: šta smo naučili o
disaharidima.
v Zamoliti učenici – učenice da iz
lekcije pročitaju informacije koje su saznali, a da za njih nisu postavili
pitanja. Ove informacije takođe upisati u treću kolonu.
v Treba utvrditi da li postoje pitanja
na koja učenici – učenice nisu dobili odgovor čitajući lekciju. Napraviti
njihov popis, a zatim ih uputiti gdje mogu naći odgovore na ta pitanja.
REFLEKSIJA – (vrijeme 5 – 7 minuta)
Refleksija je faza u kojoj učenici – učenice
primjenjuju ono što su naučili tokom časa. Postoji više mogućnosti koje se mogu
koristiti u ovoj fazi. Jedna od mogućnosti je pokus – ogled, koju ćemo
primijeniti u ovom dijelu časa.
POKUS - OGLED: Dokazivanje osobina (svojstava)
saharoze
POSTUPAK: U epruvetu
stavimo kašičicu saharoze i postepeno zagrijavamo pamenom špiritusne lampe.
PITANJA:
1.
Koje
promjene zapažamo?
2.
Šta
možemo zaključiti iz izvedenog ogleda?
ODGOVORI:
Zagrijavanjem epruvete šećer se postepeno topi –
mijenja agregatno stanje, mijenja boju iz bijele u karamel (potamni). Daljim
zagrijavanjem, na zidovima epruvete se stvara vodena para, a iz epruvete se
oslobađa plin, kisik i vodik. Daljim zagrijavanjem šećer se ugljeniše, a to je
dokaz da je ugljik osnovni element koji se nalazi u organskim spojevima. Otuda
se za organsku hemiju kaže da je to hemija ugljikovih spojeva. Istovremeno smo
dokazali da je ugljenisanje šećeera hemijska promjena.
U fazi refleksije učenicima – učenicama je dozvoljeno
da slobodno diskutuju, iznose svoja mišljenja, zaključke, da istaknu važnost
dobrog zapažanja, pojedinosti koje karakterišu ogled – pokus.
Nema komentara:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.