utorak, 26. veljače 2019.

Tehnička kultura - PRAVILA I PROPISI PRI PROVJERI MEHATRONIČKIH SISTEMA


ŠKOLA:

MJESTO:

PREDMET:
TEHNIČKA KULTURA
RAZRED:
IX
NASTAVNIK:

DATUM:

OBLAST:
MEHATRONIKA - ELEKTROTEHNIKA
ŠKOLSKA GODINA:
2012/2013
NASTAVNA JEDINICA:
PRAVILA I PROPISI PRI PROVJERI MEHATRONIČKIH SISTEMA                                                                     

BROJ ČASA:

11.
VJEŽBA/P.R.

TIP SATA:
Obrada nove nastavne jedinice
OBLICI RADA:
Grupni, frontalni i individualni oblik rada.
NASTAVNE METODE:
Demonstracije, crtanja, pisanja, čitanja, razgovora, usmenog i izlaganja.
NASTAVNA S. i P:
Udžbenik, Dnevnik rada, crteži, zidni plakati, grafofolije, fotografije, štampa itd
CILJEVI I ZADACI, OČEKIVANI REZULTATI/OBRAZOVNI ISHODI
Znanje Tehničke kultura: proces i sadržaj

Učiti:
Znati:
Upoznavanje sa tehničkim standardima, kako se provjeravaju mehatronički sistemi, koja je i kako se izrađuje osnovna tehnička dokumentacija pri mjerenju.
Znati šta je tehnički standard, čime se i kako provjeravaju mehatronički sistemi, šta čini tehničku dokumentaciju i kako se ona izrađuje
Vrijednosti, stavovi, ponašanje:
Razvijanje svijesti o utjecaju naučno–tehnološkog razvoja na život čovjeka. Razvijanje vještina i navika u cilju profesionalne orijentacije učenika. Afirmacija rada i stvaralaštva. Poštivanje kućnog reda. poštivanje i provođenje općih i ličnih mjera zaštite na radu.Shvatanje značaja modernizacije proizvodnje u cilju povećanja produktivnosti rada. Donošenje sudova i zaključaka na osnovu provjerenih činjenica. Shvatanje značaja blagovremene i ispravne komunikacije među ljudima. Ispoljavanje spremnosti za saradnju. Ispoljavanje spremnosti za primjenu stečenih znanja i vještina u praksi. Donošenje logičnih i samostalnih zaključaka o značaju tehničkih tvorevina i tehnoloških  dostignuća u životu čovjeka. Razvijanje navike održavanja sredstava za rad, primjene mjera zaštite na radu i zaštite okoline.
Aktivnosti učenika:
Pažljivo prate izlaganja nastavnika. Samostalno dolaze do određenih zaključaka. Upoznaju se sa  sa tehničkim standardima, kako se provjeravaju mehatronički sistemi, koja je i kako se izrađuje osnovna tehnička dokumentacija pri mjerenju.
Aktivnosti nastavnika:
Priprema očigledna nastavna sredstva i  izlaže nastavnu   građu, vodeći računa o  mogućnostima i potrebama učenika.
SADRŽAJ  RADA  I  ARTIKULACIJA  NASTAVNOG  SATA
UVODNI DIO:   
U svim oblastima ljudske djelatnosti postoje pravila i propisi koje treba poštovati. U tehnici također postoje  standardi i norme koje treba poštovati. Odgovori zašto?
GLAVNI DIO:   
Natpisna pločica na mašini daje osnovne podatke o njenoj proizvodnji i ogućnostima korištenja. Na natpisnoj pločici asinhronog motora navedeni su podaci za: napon, struju, snagu, brzinu okretanja, vrstu napajanja, jačinu struje, napon, vrstu zaštite, vrstu pogona, godinu proizvodnje, klasu izolacije pojedinih namota, propise kojima odgovara proizvodnja mašine, tvornički broj, tip, naziv proizvođača. Svaka veća intervencija na mašini zahtijeva izmjenu ili dopunu natpisne pločice.
Simuliranjem rada radnih mehanizama na računaru moguće je odabrati radni mehanizam sa takvim karakteristikama koja zajedno sa karakteristikama ostalih elemenata sistema daje optimalno ponašanje cijelokupnog mehatroničkog sistema. Simulacija je jednostavniji, brži i jeftiniji način ispitivanja ispravnosti rada radnih mehanizama nego eksperimentisanje u toku njihovog rada. Spajanjem modela motora sa realnim elementima sistema omogućeno je istraživanje i podešavanje tih elemenata u uslovima rada koji su bliski realnim. U tehnici standard predstavlja obaveznu tehničku normu kojom se definišu dimenzije, materijali i kvaliteta raznih proizvoda ili postupci ispitivanja. Propisani su nacionalnim i međunarodnim standardima. U industriji, normizacijom se postiže: ujednačenost dimenzija i kvalitete tehničke robe, zamjenjivost dijelova, izbjegavanje konstruiranja elemenata i poluproizvoda koji su jednom već konstruktivno riješeni, jednoznačnost tehničkih detalja pri ugovaranju isporuka i dr. Tehnička dokumentacija inostranog isporučitelja mehatroničke opreme podliježe provjeri usklađenosti sa domaćim normama i tehničkim propisima.Tehnologičnost proizvoda ostvaruje se takvom konstrukcijom proizvoda, koja osigurava optimalan odnos između uloženih resursa i postignutog kvaliteta. Mjeriteljstvo je nauka o mjerenju proučava sve subjekte mjerenja. Mjeriteljstvo se dijeli na zakonsko, naučno i industrijsko.
ZAVRŠNI DIO:  
Ponoviti obrađene  sadržaje, pohvaliti/ocjeniti aktivne učenike.  Odgovoriti na pitanja za provjeru znanja u udžbeniku.  Najaviti i uputiti učenike na narednu nastavnu jedinicu.  
NAPOMENA:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.