petak, 8. ožujka 2019.

HISTORIJA - Slom socijalističkog sistema u Evropi



PISMENA PRIPREMA ZA REALIZACIJU NASTAVNOG SATA

JU OŠ                                                
školska godina: 2012/2013.                                                                                                                                            
predmet:  Historija                             
razred: 9.               
redni broj časa:
nastavna cjelina – tema: Savremeno doba (1945 – 2000)
nastavna jedinica:  Slom socijalističkog sistema u Evropi

ZADACI NASTAVNE JEDINICE

OBRAZOVNI­
stjecanje znanja o popuštanju napetosti među blokovima i slomu komunizma u Evropi, upoznavanje učenika sa teritorijalnim promjenama koje su tom prilikom nastale kao i posljedicama sloma socijalističkog sistema
ODGOJNI
razvijanje kritičkog mišljenja, osuda totalitarističkih društava koja ograničavaju građanska prava pojedinca, razvijanje pozitivnog stava prema pravima svih naroda na samoodređenje, ravnopravnost, lične, vjerske i političke slobode
FUNKCIONALNI
razvijanje sposobnosti izdvajanja bitnih podataka, razvijanje sposobnosti upoređivanja i donošenja zaključaka, vježbanje rada na historijskoj karti
                        

TIP ČASA
obrada
OBLICI RADA
frontalni, individualni                                                                                 
NASTAVNE METODE
metoda razgovora, izlaganja, demonstracije, analiza slikovnog materijala
NASTAVNA SREDSTVA I POMAGALA
udžbenik, dodatna literatura, grafoskop, karta

PRIJEDLOG ARTIKULACIJE NASTAVNOG ČASA


UVOD

       Uvodni dio ćemo realizirati tako što ćemo se podsjetiti gradiva sa prethodnih časova, a koje je povezano sa današnjom nastavnom jedinicom. Neka od mogućih pitanja su: šta je socijalizam? kad je i gdje uspostavljen? na koje zemlje se proširio i kako? kojem vojnom savezu je pripadao najveći dio socijalističkih zemalja u Evropi?
       Potom ćemo najaviti da danas govorimo o slomu socijalističkog sistema u Evropi. Zamolit ćemo učenicu/učenika da pročita uvod U/115, nakon čega ćemo naslov otkriti na već pripremljenoj grafofoliji.


GLAVNI DIO

       Podnaslov Slom socijalističkog sistema obradit ćemo metodom usmenog izlaganja upoznavši učenice/učenike sa korjenitim reformama koje je u SSSR-u započeo Mihail Gorbačov (perestrojka i glasnost). Također ćemo istaći važnost politike dentata koja je u ovo vrijeme dostigla svoj vrhunac. Posebnu pažnju ćemo posvetiti slomu socijalističkog sistema u istočnoevropskim zemljama opisujući način kako je koja zemlja prelazila sa jednopartijskog na vešepartijski sistem. Spomenut ćemo prve višestranačke izbore u Poljskoj, pad berlinskog zida, slom režima Nokalaja Čaušeskua u Rumuniji, rat na tlu bivše Jugoslavije. Zamolit ćemo učenicu/učenika da glasno pročita tekst u rubrici historijska čitanka U/116, nakog čega ćemo kroz razgovor izvršiti njegovu analizu, odgovarajući na postavljena pitanja.
       U nastavku časa podnaslov Nastanak novih država obradit ćemo uz pokazivanje na karti. Objasnit ćemo učenicima koji je jedan od uzroka raspada SSSR-a? Kada je on prestao postojati i koje su se države prve odvojile? Uz pomoć karte objasnit ćemo koje su se još višenacionalne države raspale slomom socijalističkog sistema u njima.
      Podnaslov Rezultati sloma socijalističkog sistema učenice/učenici će sami pročitati u tišini i promotriti kartu U/118. Uz pomoć 5. pitanja u udžbeniku povest ćemo razgovor o pročitanom. Učenicima objasniti koje su prednosti ulaska Bosne i Hercegovine u NATO savez.


ZAVRŠNI DIO

       U završnom dijelu još jednom ponoviti najvažnije činjenice iz nastavne jedinice koju smo obradili kako bi provjerili stepen usvojenog znanja kod učenica/učenika. Ukoliko je potrebno, otkloniti odnosno pojasniti eventualne nejasnoće nakon čega ćemo nekoliko učenica/učenika ocijeniti.
      Za domaću zadaću odgovoriti na pitanja U/118. Učenice/učenici koji žele proširiti znanje mogu to učiniti po uputama U/118.


PLAN TABLE | GRAFOFOLIJE

SLOM SOCIJALISTIČKOG SISTEMA U EVROPI

-        dolaskom Mihaila Gorbačova na čelo SSSR-a 1985. godine započeo je proces reformi u toj zemlji (perestrojka, glasnost)
-        1987. sporazum Gorbačov (SSSR) – Regan (SAD) o ograničenju nuklearnog razoružanjavrhunac politike detanta
-        1989. pad berlinskog zidakraj hladnog rata i slom socijalizma (komunizma) u Evropi
-        Od 1989. do 1992. socijalistički (komunistički) režimi zbačeni su u SSSR-u, Poljskoj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Istočnoj Njemačkoj, Albaniji i Jugoslaviji
-        1990. Istočna i Zapadna Njemačka ponovo su se ujedinile u jednu državu
-        slom socijalizma označio je i slom pojedinih socijalističkih država (SSSR, Čehoslovačka, Jugoslavija)na njihovim temeljima nastale su brojne nove evropske državeto je dovelo do postepenog nestanka Varšavskog saveza što je omogućilo potpunu dominaciju NATO-pakta i SAD-a u međunarodnim odnosima



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.